13 mars 2012

One more cup of coffee for the road, One more cup of coffee 'fore I go

Denna morgon dricker jag gott kaffe från Kenya, Kiandu AA Nyeri, som Square Mile rostat. Brygger på min v60! Denna bryggmetod använde jag mig av under min tävling i Barista Cup! Min absoluta favorit bryggmetod som verkligen får fram kaffets alla goda smaker. Ren och god smak på kaffet. Maler upp ca. 26 gram kaffe (vill ju ha stor kopp på morgonen!) Väljer en aning finare malningsgrad (något finare än vanlig bryggkannebryggning och något grövre än mocca).



Förfuktar ett hario v60 filter för att ta bort lite av papperssmaken och för att värma upp själva filtret 
så att det blir mottagligt för själva kaffebryggningen.


Jag börjar med att förfukta mitt malda kaffe, dvs jag väter hela kaffe"kakan" 
och låter det stå och dra i ca. 30 sek.


Efter 30 sek. börjar jag hälla på mer vatten, nu börjar själva bryggningen. Det är viktigt att hela kaffe"kakan" är täckt med vatten så att det blir en jämn bryggning (en jämn extrahering), dvs man brygger på allt det uppmalda kaffet. Häller på lite vatten åt gången. Använder en våg, här något otymplig, och vill få i ca. 350 - 400 gram vatten/kaffe i koppen.



Klart! Hela bryggningen tog ca. 3 min. Då min stora balja till kaffekopp hade för stor öppning var jag tvungen att brygga i ett glas först. Men det gjorde inte så mycket eftersom kaffet måste röras om innan man dricker det (eftersom det "starka", där flest smaker finns, hamnar i botten och det nybryggda, det tunna, hamnar överst.) Så när jag hällde över det nybryggda kaffet i min kopp blev kaffet helt enkelt bra omrört. En riktigt god morgonkopp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar